Oblicz cosinus kątów nachylenia krawędzi bocznych do płaszczyzny podstawy.
xenon: Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach długości a i 2a. Jedna z krawędzi bocznych
ostrosłupa ma długość 3a i jest prostopadła do podstawy. Oblicz cosinus kątów nachylenia
pozostałych krawędzi bocznych do płaszczyzny podstawy.
16 paź 19:15
Tadeusz:
Zrób rysunek i wszystko będzie jasne
16 paź 19:24
xenon: Niestety nie.
16 paź 20:00
Mila:

H=3a
Teraz bardziej zrozumiałe.
?
W ΔSDC:
k
2=(3a)
2+(2a)
2⇔ k
2=9a
2+4a
2⇔ k
2=13a
2
k=a
√13
| | |DC| | | 2a | | 2 | |
cosγ= |
| = |
| = |
| |
| | k | | a√13 | | √13 | |
Licz dalej sam.
16 paź 20:38
xenon: Owszem, dziękuję bardzo.
16 paź 20:43
Mila:
16 paź 20:44