wyznacz zbiór wartości funkcji
lolek: wyznacz zbiór wartości funkcji
2x+3x+2−x+3−x
mam to jakoś uporządkować i coś wyłączyć bo jak na to patrze to nie mam szczególnego pomysłu na
to zadanie
16 paź 19:02
Adamm: miałeś pochodne?
16 paź 19:05
lolek: właśnie nie
16 paź 19:06
Adamm: 2
x+2
−x
weźmy t=2
x
t
2−at+1≥0
Δ=a
2−4=0
a=2 lub a=−2
| | 1 | | 1 | |
minimum funkcji t+ |
| to oczywiście 2 ponieważ t>0 więc dla 2=t+ |
| |
| | t | | t | |
t
2−2t+1=0
t=1
więc minimum jest dla x=0
teraz weźmy 3
x+3
−x i niech u=3
x>0
teraz po dokładnie tym samym odkryjemy że ta funkcja również posiada minimum dla x=0
stąd funkcja 2
x+2
−x+3
x+3
−x ma miminum dla x=0 równe 4
stąd y∊<4;
∞)
16 paź 19:17
lolek: to jest funkcja wykładnicza (4;∞) to funkcja zmierza ku 4
w odpowiedziach jest (−4;∞)
16 paź 19:23
ICSP: W odpowiedziach jest błąd
f(R) = [4 , ∞)
16 paź 19:24
Adamm: pomyśl zanim coś napiszesz
a najlepiej to się nie wypowiadaj
16 paź 19:25
Adamm: miałem na myśli lolek
16 paź 19:25
lolek: " pomyśl zanim coś napiszesz" ta.... jestem głupi jakbyś nie zauważył w końcu nie
potrafiłem zrobić tego przykładu zdziwiłem się bo zazwyczaj jest tak jak mówiłem .
mniejsza dzięki za rozwiązanie ale i tak w sumie nic z tego nie zrozumiałem
16 paź 19:46