Krystian
gość: Mam za zadanie napisać program, który sprawdza czy dwie sąsiednie liczby z tablicy spełniają
zależność, że jedna jest kwadratem drugiej
próbowałem
[...]
for (i=0;i<29;i++)
for (j=1;j<30;j++)
{
if (tab[i]==tab[j]*tab[j])
{
printf("%d i %d\n", tab[i],tab[j]);
}
[...]
itp. ale nie działa prawidłowo. Ktoś podpowie jakiej pętli tu trzeba użyć?
16 paź 18:54
Krystian: chociaż tak właściwie zmienna j jest niepotrzebna
16 paź 19:10
Krystian: Ok, ogarnąłem sam, sorrka za zawracanie głowy
16 paź 19:12
Dziadek Mróz:
#include <math.h>
for (i = 0; i < n−1; i++)
{
if (tab[i] == pow(tab[i+1], 2))
{
printf("%d = %d2\n", tab[i], tab[i+1]);
}
}
16 paź 20:10
Dziadek Mróz:
#include <math.h>
for (i = 0; i < n−1; i++)
{
if (tab[i] == pow(tab[i+1], 2))
{
printf("%d = %d2\n", tab[i], tab[i+1]);
}
}
16 paź 20:10