zadanie z dawnej matury
Rafał: W prosty ścięty stożek wpisano kulę o promieniu r=2 cm, której objętość ma się do objętości
stożka jak 8:21. Oblicz promienie obu podstaw stożka.
Wystarczy mi sama odpowiedź. W moich super długich rachunkach mam bałagan i od godziny szukam
błędu.
16 paź 18:29
Antonni: A mozesz napisac z jakiego zbioru jest to zadanie ?
16 paź 18:55
16 paź 19:01
Eta:
a=4 −−− dł. promienia dolnej podstawy stożka
b= 1 −−−dł. " " górnej podstawy stożka
16 paź 19:07
Mila:
r=1
R=4
16 paź 19:18
Mila:
Witaj
Eto.
16 paź 19:19
Eta:

a −− dł. promienia podstawy dolnej
b −−− dł. " " " górnej
H=2r= 4 , r
2=a*b ⇒ ab= 4
| | 4 | | 32π | | πH | |
Vk= |
| πr3 = |
| i Vst śc.= |
| (a2+ab+b2) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
to
| 8 | | 8 | |
| = |
| ⇒ a2+b2= 17 ⇒ (a+b)2−2ab=17 ⇒ a+b=5 |
| 21 | | a2+ab+b2 | |
Z trójkąta prostokątnego ( mały obok)
a−b=3
to a+b= 5
i a−b=3
−−−−−−−−−−
2a=8 ⇒
a=4 to b= 3
===============
16 paź 19:21
Eta:
Witaj
Mila
16 paź 19:22
Eta:
Poprawiam zapis : oczywiście,że a=4 i b= 1
16 paź 19:23
Eta:
I co na to ......
Rafał ?
16 paź 19:25
Rafał: Znalazłem u siebie błąd, za chwilę przeanalizuję rozwiązanie, bo wygląda o wiele prościej od
mojego
16 paź 19:28
Mila:
Ja wykorzystałam równanie wynikające z ilorazu objętości,
z własności okręgu wpisanego w czworokąt ( sumy przeciwległych boków równe),
tw. Pitagorasa.
Trochę więcej liczenia, ale wyniki mamy zgodne.
16 paź 19:31
Eta:
16 paź 19:34
Rafał: To ja chyba wybrałem najgorszą drogę z możliwych

W każdym razie, dziękuję wszystkim za pomoc
16 paź 19:39
Mila:
No i co to za mina Rafale, rozwiąż jeszcze raz wszystkimi sposobami, porównaj i wnioski.
Ważne, że rozwiązałeś.
16 paź 19:41
Jack: Ktoś tu wrócił do pierwotnej nazwy

Ja natomiast muszę się nauczyć całego alfabetu greckiego, gdyż "bez tego ani rusz"
(jakbym nie miał co robić...eh)
16 paź 19:44
Eta:
16 paź 19:45