Znajdź funkcję odwrotną
Mati: Znajdź funkcję odwrotną do funkcji:
f(x)=2x−1
16 paź 18:06
Jack:
| | 1 | |
y = 2x−1 = 2x * 2−1 = 2x * |
| |
| | 2 | |
2y = 2
x /log
2
log
2(2y) = log
22
x
log
2(2y) = x
zatem funkcja odwrotna to
y = log
2(2x)
16 paź 18:07
Adamm: y=2x−1
x=2y−1
2x=2y
log22x=y
16 paź 18:08
Mila:

y=2
x−1 , 2
x−1 >0 dla x∊R , logarytmujemy obustronnie
log
2y=(x−1)log
2(2)
log
2 y=x−1
x=1+log
2(y)
Odwrotna:
y=1+log
2(y)
Wykresy symetryczne względem prostej y=x
16 paź 18:13
Mila:
y=1+log2(x)
16 paź 18:13