funkcja kwadratowa
j1: wyznacz wartości współczynników b i c funkcji f(x)=x2+bx+c, wiedząc, że:
a) jej miejscami zerowymi są liczby −1 i 3
b) jej wykres przechodzi przez punkty A(0,3) i B(1,0)
c) funkcja f przyjmuje najmniejszą wartość równą 10 dla argumentu x=1
d) wierzchołkiem wykresu funkcji f jest punkt W(−1,2)
16 paź 17:37
Tadeusz:
a) f(x)=(x−3)(x+1) do postaci ogólnej i wyznaczysz
b) do y=x2+bx+c podstawiaj kolejno współrzędne punktów A i B i rozwiązuj układ równań
16 paź 17:44
Tadeusz:
c) pisz postać kanoniczną ... zamień na ogólną i masz
d) też podobnie
16 paź 17:45