wykaż, że zachodzi równość
Ding: 1 √13−4√3 + √4(7−4√3=3
2 √9−4√2 +1=4√2
3 √6−2√5+2(4√5+1)=(1+4√5)2
16 paź 16:26
Ding: w tym 2−gim ma być = 4/√2
16 paź 16:27
Janek191:
13 − 4√3 = ( 2√3 − 1)2
więc
√ 13 − 4√3 = 2√3 − 1
7 − 4√2 = ( 2 − p{3])2
więc
√ 4*( 7 − 4√3 = 2*( 2 − √3) = 4 − 2√3
zatem
2√3 − 1 + 4 − 2√3 = 3
16 paź 17:33
Janek191: 2)
9 − 4
√2 = ( 2
√2 − 1)
2
więc
| | 4 | |
√ 9 − 4√2 + 1 = 2√2 − 1 + 1 = 2√2 = |
| |
| | √2 | |
16 paź 17:34
Janek191:
3)
6 − 2√5 = ( √5 − 1)2
16 paź 17:36
Janek191:
cd.
√5 − 1 +2 4√5 + 2 = (4√5)2 + 2 4√5 + 1 = ( 4√5 + 1)2
16 paź 17:52