Kąt alfa jest kątem ostrym oraz..
Michał: Kαąt α jest kątem ostrym oraz cos α = 513. Oblicz wartość wyrażenia:
a) (1 − sin α)(1 + sin α)
b) cos α tg α + sin α ctg α
16 paź 16:15
16 paź 16:17
Michał: Nie chodzi mi o wyliczenie pozostałych funkcji O.o
16 paź 16:24
Adamm: wiem, chodzi ci o to żebym zrobił ci zadanie bo myśleć to już rzadko kto umie
16 paź 16:25
Ala: Kat alfa jest kątem ostrym i sin alfa >√2/2 wynika stąd że
26 lis 12:46
PW: Wedle życzenia Michała:
a)
(1−sinα)(1+sinα) = 1
2 − (sinα)
2 =(wniosek z "jedynki trygonometrycznej") = (cosα)
2 =
W tym zadaniu informacja, że α jest kątem ostrym, nie była potrzebna.
26 lis 13:13
PW: zadabie b)
Po skorzystaniu z równości
| | sinα | |
tgα = |
| i ctgα = U{cosα}{sinα] |
| | cosα | |
mamy obliczyć wartość wyrażenia
| | sinα | | cosα | |
(1) x = cosα |
| + sinα |
| = sinα + cosα |
| | cosα | | sinα | |
Teraz jest ważne, że kąt α jest ostry, bo możemy stwierdzić, że z równości
(2) sin
2α = 1 − cos
2
wynika
(3) sinα =
√1 − cos2α
(dla ostrego kąta α jest sinα > 0, więc wiemy jakie rozwiązanie równania (2) wybrać).
Wystarczy podstawić (3) do (2):
x =
√1 − cos2α + cosα
26 lis 13:41