pierwszy wyraz ciagu arytmetycznego (a_n) jest rowny 7
Pawcio: pierwszy wyraz ciagu arytmetycznego (an) jest rowny 7 a przy dzieleniu piatego wyrazu przez
wyraz drugi otrzymujemy 2 i reszte 3. znajdz wzor na wyraz ogolny tego ciagu.
9 sty 18:49
Pawcio: help
9 sty 19:14
Pawcio: help help
9 sty 20:51
Pawcio: help help help
9 sty 22:28
Pawcio: pomocy
10 sty 09:34
Pawcio: umie ktos?
10 sty 10:26
Pawcio: ?
10 sty 14:23
Bogdan:
a
1 = 7, a
2 = 7 + r, a
5 = 7 + 4r
| a5 | | 3 | | 7 + 4r | | 3 | |
| = 2 + |
| ⇒ |
| = 2 + |
| , stąd oblicz r. |
| a2 | | a2 | | 7 + r | | 7 + r | |
Mając r oraz a
1 wyznacz a
n = a
1 + (n − 1)*r
10 sty 14:33
Pawcio: dzieki tu mi wyszlo xD
10 sty 14:53