Logarytmy
hubi: Witam was i proszę o pomoc w pracy domowej
Możecie mi powiedzieć jak to rozwiązać?
log550 = 2+ log52
16 paź 16:11
Adamm: log550=log525*2=log525+log52=2+log52
16 paź 16:12
hubi: hmm dzięki. przez ten dziwny zapis jako sama 2 bez niczego mnie zmylił. Myślałem że to zwykła 2
a nie logarytm
16 paź 16:16
Leszek: To jest tozsamosc
L=log(5)[50]=log(5)[25*2]=log(5)25+log(5)2=2+log(5)2
P=2+log(5)[2]
Oznaczenie (5) to podstawa logarytmu
16 paź 16:16
hubi: Ale jak 25 zamieniło się na 2?
16 paź 16:17
Adamm: 52=25
dlatego
16 paź 16:18
Ajtek:
log525=2, ponieważ 52=25, z definicji logarytmu.
16 paź 16:18
hubi: tak ale wy to zapisaliście jakby to było logarytm o podstawie 5 z 2. A nie logarytm o podstawie
5 z 25 = 2
16 paź 16:21
16 paź 16:22
hubi: No wiem dlatego się dziwię temu że log525=log52 bo jeśli jest log525 to powinien się równać
2 a nie log52
16 paź 16:25
Adamm: nic takiego nie napisałem
16 paź 16:26
hubi: Dobra już wiem pomyliłem się myślałem że log525+log52=2+log52
to zapisałeś tak log525=log52 i teraz ogarnąłem XD
16 paź 16:30