Wiadomo , że cos alfa=-0,4 i alfa należy (pi/2 , pi) . oblicz.
Gesik : Witam potrzebuje pomocy z tym zadaniem .
Wiadomo , że cos alfa=−0,4 i alfa należy (pi/2 , pi) . oblicz.
Sin(pi/4 + alfa )
16 paź 16:07
karolek7777: wzory redukcyjne
16 paź 16:10
Gesik : to mi nie pomaga
16 paź 16:18
Mila:
| | π | |
cosα=−0.4 ,α∊( |
| ,π) kąt II ćwiartki |
| | 2 | |
W II ćwiartce sinx>0
| | π | | π | | π | |
sin( |
| +α)=sin |
| *cosα+cos |
| *sinα= |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | √2 | | √2 | | √2 | |
= |
| *(−0.4)+ |
| *sinα= |
| *(−0.4+sinα)=.. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
sin
2α+cos
2α=1
sin
2α+(−0.4)
2=1 i sinα>0
16 paź 18:03