zzzzzzzzzzzz
karolek7777: Nierownosc
x
2−x−2 ≠0
delta = 9
x
1= −1 , x
2=2
D=R\{−1,2}
i teraz licznik * mianownik<0?
i rozwiązuje nierówność wielomianową , tak?
16 paź 15:39
16 paź 15:42
Antonni: tak
Zauwaz tez ze licznika nie doporowadzisz do postaci iloczynowej wiec rozwiazania sa tylko z
mianownika
16 paź 15:45
karolek7777: czyli jak


rozwiązaniem jest D=R{−1,2}

bo licznik * mianownik wchodzi mi
x
4−2x
3+x
2−4<0
16 paź 15:50
PW: Przeczytaj jeszcze raz 15:45
16 paź 15:51
Adamm: czemu to wymnożyłeś?
(x2−x+2)(x2+x−2)<0
ponieważ x2−x+2>0 dla x∊ℛ
x2+x−2<0
−1<x<2
16 paź 15:52
karolek7777: @PW
−1 nie należy do dziedziny , i 2 tez
wiec rozwiązaniem bęędzie D=R{−1,2}, tak?
16 paź 15:52
karolek7777: a nie,
to bedzie
xe(−1,oo) u (−oo,2) \ {−1,2}
16 paź 15:57
Adamm: proszę nie odpowiadać temu panu
16 paź 15:58
karolek7777: a nie
ofc to bedzie xe(−1,2)
16 paź 16:02
karolek7777: mimo, ze z matmy mam 5, to szybko zapominam ją
16 paź 16:02