pierwszym wyrazem malejącego ciągu geometrycznego jest liczba 12
Pawcio: pierwszym wyrazem malejącego ciągu geometrycznego jest liczba 12,
a suma wyrazow pierwszego i trzeciego tego ciągu jest równa 21. oblicz iloraz tego ciągu.
9 sty 18:47
Pawcio: pomocy
9 sty 19:14
Pawcio: pomocy pomocy
9 sty 20:52
Pawcio: pomocy pomocy pomocy
9 sty 22:28
Pawcio: help
10 sty 09:33
Pawcio: umie ktos to zrobic?
10 sty 10:27
Pawcio: ?
10 sty 14:23
Pawcio: ?⇒
10 sty 14:53
Pawcio: pomocy!
10 sty 15:12
Pawcio: help me
10 sty 16:40
paziówna: ja pomogę
10 sty 17:00
paziówna: a
1 = 12 ∧ q∊(0,1)
a
1 + a
3 = 21
a
1 + a
1*q
2 = 21
a
1(1 + q
2) = 21
12(1 + q
2) = 21
| | √3 | | −√3 | |
q = |
| (nie bierzesz pod uwagę q = |
| , bo wtedy ciąg nie jest malejący) |
| | 2 | | 2 | |
10 sty 17:04
Pawcio: dzieki xD
10 sty 17:50