Dziedzina funkcji
Algr: Wyznacz dziedzinę:
f(x)= √−logsinx
16 paź 14:28
Jack: −log(sinx) ≥ 0
log(sinx) ≤ 0
zakladam ze logx = log10x a nie logarytm naturalny.
zatem
log10(sinx) ≤ log101
sinx ≤ 1
x ∊ R
16 paź 14:33
Algr: Wielki dzięki
16 paź 14:36
Ajtek:
Ojjj, cos nie tak. A co będzie jeśli np. sinx=−0,5
16 paź 14:39
Adamm: sinx>0
16 paź 14:41
Ajtek:
U Jack tego założenia nie ma, że sinx>0
16 paź 14:42
Algr: hmm a dlaczego sinx>0?
16 paź 14:45
Algr: a no tak...
16 paź 14:46
Ajtek:
Z definicji logarytmu. Liczba logarytmowana >0.
16 paź 14:46
Algr: w odpowiedziach jest: <2kπ ; π+2kπ>
16 paź 14:47
Algr: 
?
16 paź 14:55
Ajtek:
I taka jest dziedzina.
16 paź 14:56
Adamm: powinny być przedziały otwarte
16 paź 14:57
Ajtek:
Faktycznie, otwarte przedziały

.
16 paź 14:58
Algr: nom, chyba mają błąd
16 paź 15:02