Krótsza przekatna dzieli trapez prostokątny na dwa trojkaty, z ktorych jeden jes
olka: Krótsza przekatna dzieli trapez prostokątny na dwa trojkaty, z ktorych jeden jest rownoboczny.
Wyznacz pole trapezu i dlugosc jego ramienia w zaleznosci od jego wysokości h.
Nie do końca rozumiem co to znaczy, w zaleznosci od jego wysokosci h.
Pomocy..
16 paź 14:20
Janek191:
| | √3 | | 3 | |
h = a* |
| ⇒ h2 = |
| a2 |
| | 2 | | 4 | |
2 h = a
√3
=======
| | 3 | | 2 h | |
P = 0,5*( a + b)*h = 0,5 *( |
| * |
| ) = 0,5√3 h |
| | 2 | | √3 | |
==================================
16 paź 14:34
Dziadek Mróz:
2
h =
b√3 | :
√3
| | 1 | | 1 | | 2√3h | | 2√3h | |
a = |
| b = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 6 | |
= ...
16 paź 14:50
olka: Dziękuje bardzo za pomoc. Jesteście wielcy! :)
16 paź 14:55
Eta:
trapez składa się z trzech przystających trójkątów prostokątnych
P=0,5
√3*h
2
=======
16 paź 15:43