pochodne
Radek: Dzień dobry, mam tu zadanie z fizyki, ale pytanie jest bardziej matematyczne.
Zadanie:
http://iv.pl/images/99572669049253211783.jpg
Chce wyznaczyć współrzędne wektora prędkości, czyli różniczkuje równania położenia.
Przykładowo tam mamy x = v0tcosa pochodna z tego równania jak jest zapisane w zadaniu to
x' = v0cosa a dlaczego nie x' = −vosina

Przecież pochodną cosinusa jest − sinus.
Bardzo prosze o wytłumaczenie. Pozdrawiam
16 paź 14:11
PW: cosα tak samo jak v0 zostawiasz w spokoju, różniczkujesz po zmiennej t.
16 paź 14:14
Leszek: Poniewaz liczysz pochodna po zmiennej t , natomiast α jest stala
16 paź 14:14
Ajtek:
Zmienna jest czas, zatem t. Pozostałe oznaczenia to sa stałe.
16 paź 14:15
Radek: Czyli v0cosa mam traktować po prostu jako stałą?
16 paź 14:16
Radek: Już rozumiem, bardzo dziękuje za pomoc
16 paź 14:16