matematykaszkolna.pl
inf Krystian: rysunekMam pytanie na poziomie gimnazjum/liceum, średnio związane z matematyką, ale może ktoś potrafi pomóc, bo nie dam rady nic wykombinować. Jak uzyskać taki efekt przy użyciu języka C? Mam zadeklarowaną 10−elementową tablicę do każdej jej komórki chcę wprowadzić pojedynczy znak z klawiatury program wyświetla: Wprowadź znak nr 1 −> wprowadzam np. "a" Wprowadź znak nr 2 −> wprowadzam np. "c" Wprowadź znak nr 3 −> wprowadzam np. "j" itd. program wyświetla komunikat: Elementy tablicy to: a, c, j, [...] −−−− mogę używać scanf, printf, pętli for/while −−− Tutaj przykład, gdzie utworzyłem tablicę z liczbami: #include <stdio.h> #include <stdlib.h> #define n 5 int main() { int tab[n],i; for (i=0; i<n; i++) { printf("Podaj liczbe nr %d: ",i+1); scanf("%d",&tab[i]); } printf("\nElementy tablicy:\n"); for (i=0; i<n; i++) {printf("%d ",tab[i]);} printf("\n"); return 0; } −−−− Bardzo proszę o pomocemotka
16 paź 14:00
Krystian: Jeśli nie umiecie, to trudno. Ale chociaż napiszcie, że nie umiecie, bo czuję się ignorowany.
16 paź 14:10
jc: zmień char tab[10]; . . . scanf("%c", &tab[i]); . . . printf(|%c ", tab[i]); Wczoraj bardzo ładnie wyjaśnił to Dziadek Mróz.
16 paź 14:14
PW: Krystian, zlituj się! Po 10 minutach już się czujesz ignorowany? Przez 10 minut to w ogóle trudno się zorientować, czy napisałeś poprawny kod.
16 paź 14:17
Krystian: Ok, przepraszam. Po prostu bardzo mi na tym zależy i chciałem się upewnić czy ktoś w ogóle zamierza pomóc. Przepraszam.
16 paź 14:25