pochodna
Jack: Naprawde nie wiem gdzie mam blad...
Znajdz pochodna
no to mam
| | sinx cos2x + sin2xcosx − xcos3x − xsinx − xsinxcos2x | |
f '(x)= |
| |
| | (1+tg2x)2*cos2x | |
wg wolframa to jest zle, jednak nie widze bledu, a sprawdzalem kilkanascie razy

]
16 paź 13:57
5-latek : a jak policzyles (x*sinx)' ?
16 paź 14:04
jc: Licznik = x cos3 x − x sin3 x + cos x sin2 x + cos2 x sin x
Mianownik Ok
16 paź 14:07
zef: Ja pomogę !
licznik: pochodna to: [xinsx]'=sinx+xcosx
mianownik: pochodna to: [1+tgx]'=1+tg
2x
| | x sinx | | (sinx+xcosx)*(1+tgx)−(x sinx)(1+tg2x) | |
[ |
| ]'= |
| |
| | 1+tgx | | (1+tgx)2 | |
16 paź 14:09
Saizou :
| | (xsinx)'·(1+tgx)−xsinx(1+tgx)' | |
f'(x)= |
| = |
| | (1+tgx)2 | |
| | [(x)'sinx+x(sinx)'](1+tgx)−xsinx[(1)'+(tgx)'] | |
= |
| = |
| | (1+tgx)2 | |
| | | | 1 | | (sinx+xcosx)(1+tgx)−xsinx· |
| | | | cos2x | |
| |
= |
| = |
| | (1+tgx)2 | |
| | | | sin2x | | xsinx | | sinx+ |
| +xcosx− |
| | | | cosx | | cos2x | |
| |
= |
| = |
| | (1+tgx)2 | |
| | | sinxcos2x+sin2xcosx+xcos3x−xsinx | |
| | | cos2x | |
| |
= |
| = |
| | (1+tgx)2 | |
| | sinxcos2x+sin2xcosx+xcos3x−xsinx | |
= |
| |
| | cos2x(1+tgx)2 | |
16 paź 14:09
Jack: znalazlem juz blad, dzieki !
16 paź 14:25
Jack: w mianowniku mialem
(1+tg2x)2 i to byl blad, i jeszcze pochodna z sin zrobilem − cosx...
16 paź 14:28
Jack: Saizou
w liczniku Ci ucieklo jeszcze + x*sinxcos2x
16 paź 14:31
Jack: Zeby nie twrzyc nowego watku
Pochodna z
zadkladam ze p i q to jakies stale...
wiec moje pytanie
lepiej zrobic wspolny mianownik? wtedy nam sie mianownik uprosci
czy lepiej pochodna najpierw z pierwszego potem z drugiego ulamka
ktory sposob bylby prostszy?
16 paź 15:17
Adamm: z pierwszego potem z drugiego
16 paź 15:19
Jack: a no wlasciwie w ten sposob tez mozna, dzieki
16 paź 15:20