równania
Andzia87327: Rozwiąż równanie 9log3(x−3)=4
16 paź 13:56
Ajtek:
Założenie: x−3>0
32log3(x−3)=4
3log3(x−3)2=4
(x−3)2=4
Działaj.
16 paź 14:02
Andzia87327: wyszło mi x=5 ale nie jestem pewna czy dobrze to rozwiązałam
16 paź 14:03
Ajtek:
16 paź 14:04
Andzia87327: x2−6x+5=0 i dalej z delty
i wychodzi x=1 (ale to nie spełnia warunku) i x=5
16 paź 14:04
Andzia87327: no to git

dzięks
16 paź 14:05
Ajtek:
Moje przekształcenia są zrozumiałe dla Ciebie. Wiesz co skąd się wzięło?
16 paź 14:05
Janek191:
Bez Δ
( x − 3)2 = 22 = (−2)2
x − 3 = 2 lub x − 3 = − 2
x = 5 lub x = 1 − odpada
16 paź 14:06
Andzia87327: tak tak xd ja też tak zrobiłam ale chciałam sie upewnić czy dobrze
16 paź 14:06
Leszek: D . x−3 >0 czyli x>3
po zlogarytmowaniu stronami
log(x−3)*log9 =log 4
log(x−3)2=log 4
x−3=2 lub x−3=−2
x=5 lub x=1 to nie nalezy do dziedziny
Wszystkie logarytmy maja podstawe 3
16 paź 14:08
Ajtek:
16 paź 14:09