7 | ||
f(x)=8ln( | ) | |
2y+4 |
7 | 7 | 7 | ||||
Najpierw policzyć ( | )', potem (ln( | ))' i na końcu (8ln( | ))': | |||
2y+4 | 2y+4 | 2y+4 |
7 | 7'*(2y+4)−7*(2y+4)' | 0*(2y+4)−7*2 | −14 | |||||
( | )' = | = | = | |||||
2y+4 | (2y+4)2 | (2y+4)2 | (2y+4)2 |
7 | 1 | 7 | 2y+4 | −14 | ||||||||||||
(ln( | ))' = | *( | )' = | * ( | ) = | |||||||||||
2y+4 |
| 2y+4 | 7 | (2y+4)2 |
−2(2y+4) | −2 | |||
= | ||||
(2y+4)2 | 2y+4 |
7 | 7 | −2 | −16 | |||||
f'(x) = (8ln( | ))' = 8*(ln( | )' = 8*( | ) = | = | ||||
2y+4 | 2y+4 | 2y+4 | 2y+4 |
−16 | −8 | |||
= | ||||
2(y+2) | y+2 |
7 | 2 | |||
8ln( | )=−8(ln(y+2)+ln | ) | ||
2y+4 | 7 |
2 | 1 | 8 | ||||
(−8(ln(y+2)+ln | ))'=−8 | =− | ||||
7 | y+2 | y+2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |