Oblicz pochodną.
ewelinka4508: Cześć. Czy ktoś z was umiałby policzyć tą pochodną?
f(x)=e5x(3sin(x)−cos(x))
16 paź 13:51
PW: No pewnie. Twierdzenie o pochodnej iloczynu.
16 paź 13:53
ewelinka4508: To wiem. Jednak chciałabym porównać z kimś swój wynik, jaki mi wyszedł.
16 paź 13:54
5-latek : A ewelinko nie mozesz wpisac do wolframi i porownac ?
16 paź 13:55
zef: [e5x*3sin(x)−e5xcos(x)]'=
5e5x*3sin(x)+e5x*3cos(x)−(5e5xcosx+e5x(−sin(x))=
5e5x*3sin(x)+e5x*3cos(x)−5e5xcosx+e5xsin(x)=
e5x(15sinx+3cosx−5cosx+sinx)=
e5x(16sinx−2cosx)
Mi coś takiego wyszło
16 paź 13:57
Jerzy:
= 5e5x(3sinx − cosx) + e5x(3cosx + sinx)
16 paź 13:58
ewelinka4508: Mi wyszedł taki sam wynik jak pisze Jerzy.
16 paź 14:00
zef: Ja mam to samo tylko wyciągnięte e
5x przed nawias, ładniejszy zapis
16 paź 14:00
ewelinka4508: a to wyszystko jasne

Jednak jak wklepuję w wolframie wychodzi inny wynik
16 paź 14:01