bardzo proszę o pomoc
comprimido: Granica, Mógłby ktoś powiedzieć gdzie robię błąd? Wychodzi mi 0, a w odpowiedziach
i wolframie alpha +nieskończoność
| | √x2+10x−x*√x2+10x+x | |
lim √x2+10x−x = lim |
| = |
| | √x2+10x+x | |
x−>−
∞ x−>−
∞
| | 10x | | 10x/x | |
lim |
| = lim |
| = |
| | √x2+10x+x | | √x2+10x/x2+x/x | |
x−>−
∞ x−>−
∞
| | 10 | | 10 | |
lim |
| = |
| = 0 |
| | √1+10/x+1 | | −∞ | |
x−>−
∞
16 paź 13:44
Leszek: Wyrazenie 10/x dla x→−∞ wynosi O
zatem granica lim = 5
16 paź 13:48
jc: Co to jest 10 / (−∞) ?
A poza tym, nie można zmienić −∞ na +∞. Wygląda tak, jakby autorzy zadań z granicami
zakochali się w liczbach ujemnych.
To samo uzyskamy licząc granicę w ∞z wyrażenia √x2−10x+x. Będzie łatwiej!
Od razu widać, że granicy nie ma, chyba że uznajesz ∞.
16 paź 13:49
comprimido: właśnie, dlaczego nie może być jak pisze Leszek? wiem, mój błąd z tym 10/−∞, jc, mógłbyś
napisać jak wychodzi ci te +∞? bo nie rozumiem zamiany na wyrażenie z plusem nagle haha
16 paź 13:55
comprimido: bardzo proszę o odpowiedź
16 paź 14:17
jc: Zamień x na −x oraz −∞ na ∞. Sam zobaczysz.
Inaczej: Masz dwa składniki. Pierwszy →∞. Drugi, czyli minus x →∞. Suma →∞.
16 paź 14:22