równania
Andzia87327: Rozwiąż równanie
log2 x− 2*log4(x−1)=2
16 paź 13:33
Andzia87327: zrobiłam już że 2*log
22 (x−1)=log
2(x−1)
log
2 x − log
2 (x−1)=2
log
2 xx−1=2
i nie wiem co dalej
16 paź 13:36
Janek191:
x > 0 i x −1 > 0
więc
x > 1
log
2 x − 2 log
22 ( x −1) = 2
log
2 x − 2*0,5 log
2 ( x −1) = 2
log
2 x − log
2 ( x − 1) = 2
itd.
16 paź 13:37
Andzia87327: Mogę podstawić log
2 4 za 2?
i później log
2 xx−1 = log
2 4
16 paź 13:38
Andzia87327: i teraz mogę pominąć logarytmy? i przyrównac xx−1 = 4?
16 paź 13:40
Janek191:
16 paź 13:40
Janek191:
x = 4*(x −1)
x = 4 x − 4
4 = 3 x
========
16 paź 13:42
Andzia87327: czyli
xx−1=4 //*(x−1)
i w efekcie końcowym otrzymam
43 tak?
16 paź 13:45
Andzia87327: wyprzedziłes mnie xd
16 paź 13:45