Granica ciągu
350_Z: lim−>
∞(
3√n3+n+
2√n2+5n )
Wychodzi mi 0 a powinno −5/2 no chyba że źle przepisałem odpowiedź
16 paź 12:36
350_Z: między pierwiastkami w nawiasie jest '−' a nie '+'
16 paź 12:38
5-latek : Tylko mi nie mow ze 350
Z to symbol jakiegos modelu BMW .
16 paź 12:38
350_Z: nissan do którego mam duży sentyment z pewnej gry z młodzieńczych lat
16 paź 12:41
5-latek : Ajjj No przeciez . Tez mam nissana P11.144 2.0TD

T0 jest na razie za trudne dla mnie. Nie pomoge .
16 paź 12:43
jc: Tak zdefiniowany ciąg nie ma granicy.
Rozważmy nieco zmieniony ciąg:
2√n2+5n −
3√n3+n
A =
2√n2+5n, B=
3√n3+n
| | A6−B6 | |
A−B = |
| |
| | A5+A4B+A3B2+A2B3 +AB4+B5 | |
A
6−B
6 = (n
2+5n)
3 − (n
3+n)
2=n
6+15n
5+75n
4+125n
3−n
6−2n
4−n
2 =
=15n
5+75n
4+125n
3−2n
4−n
2
Dzielimy licznik i mianownik przez n
5 i przechodzimy do granicy.
Wynik = 15/6 = 5/2
16 paź 13:45
jc: Nie zauważyłem drugiego wpisu. Jeśli koniecznie chcesz mieć minus, to zmień kolejność wyrazów.
Czy na prawdę w takich zadaniach nie można od większej liczby odejmować mniejszej?
We wszystkich pojawiających się na forum zadaniach wyniki są ujemne. Kto wymyśla
takie zadania?
16 paź 13:53