Udowodnij, że ∡EFD = U{α + β}{2} = 90• - U{γ}{2}
Ola: Dany jest trójkąt ABC, w którym ∡BAC = α, ∡ABC = β oraz ∡ACB = γ. Na bokach BC, AC i AB tego
trójkąta wybrano odpowiednio punkty D, E i F w taki sposób, by AE = AF, BD = BF, CD = CE.
| | α + β | | γ | |
Udowodnij, że ∡EFD = |
| = 90• − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | γ | |
Ogólnie mam problem jak udowodnić, że ten kąt to 90• − |
| |
| | 2 | |
16 paź 12:21
===:
było niedawno ... poszukaj
16 paź 12:25
Ola: Właśnie szukałam, ale znalazłam tylko rozwiązanie na innej stronie, które w dodatku nie było
dokończone

Dlatego jeśli mogę prosić byłabym wdzięczna za pomoc w znalezieniu, albo chociaż
| | γ | |
wytłumaczenie, czemu to jest 90• − |
| |
| | 2 | |
16 paź 12:31
Tadeusz:
| | α+β | |
skoro już wiesz dlaczego ∡EFD= |
| a α+β=180−γ to czego nie rozumiesz?  |
| | 2 | |
16 paź 17:20
Tadeusz:
| | 180o−α | | 180o−β | | α+β | |
∡EFD=∡AFE−∡BFD=180o− |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
16 paź 17:41
Tadeusz:
oczywiście miało być
∡EFD=180−∡AFE−∡BFD
16 paź 18:25