przesuniecie wektora
Majtek: O jakie wektor należy przesunąć wykres funkcji f(x) = 2x2, aby otrzymać wykres funkcji g?
a) g(x) = 2x2 − 2x +4
16 paź 12:14
5-latek : 2x
2−2x−4 =0
policz p i q i masz wspolrzedne wierzcholka funkcji g(x)
Potem narysuj to sobie na ukladzie wspolrzednych i bedzie ladnie widac
16 paź 12:18
Majtek: Nie da się tego zrobić jakoś bez rysowania wykresu?
16 paź 12:21
5-latek :

Zielony to y=x
2
niebieski to y= 2x
2−2x+4
16 paź 12:24
Majtek: Jak teraz z wykresu odczytać o jaki wektor należy przesunąć wykres?
16 paź 12:28
5-latek : Jak juz wyliczysz p i q to zauwaz ze
g(x)= 2(x−p)
2+q taki bedzie wzor tej funkcji g(x) jesli f(x)\= 2x
2 przesuniesz o
wektor [p,q]
No to teraz p odczytujesz ze zmienionym znakiem a q ma znak taki sam
zobacz tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/48.html
16 paź 12:35