rozwiązywanie równań
Sara1212: Rozwiąż równanie
log0,5 (x+2)=2*log0,5(−x)
16 paź 11:59
Natalia: D: x+2>0 i −x>0
x>−2 i x<0
D=(−2;0)
log0,5(x+2)=log0,5(−x)2
x+2=x2
−x2+x+2=0
Δ=1+8=32
x1=−1 x2=2 nie należy do dziedziny
Odp. x=−1
16 paź 12:03
5-latek : Zalozenia x+2>0 − −x>0 policz to
log0,5(x+2)= log0.5(−x)2
log0,5(x+2)= log0,5x2
x+2= x2
Mozemy opuscic logarytmy bo funkcja logarytmiczna jest funkcja roznowartosciowa
Dalej Ty i sprawdz potem rozwiazania z zalozeniem
16 paź 12:05
Sara1212: A dlaczego x+2=x
2 a nie (−x)
2
16 paź 12:06
Sara1212: Juz wiem xd i tak będzie dodatnie
16 paź 12:07
5-latek : Masz calkowita racje Andzia
16 paź 12:08
Sara1212: hahah xd bałam się że na mnie też będziesz krzyczał że dodaje za duzo postów
16 paź 12:10
5-latek : Ja? Krzyczal ? No co Ty
16 paź 12:15
Sara1212: Matma na studiach mnie przerasta
16 paź 12:24
5-latek : Wytrzymasz .
Pamietaj ze wlasnie zostaja CI co zdaja sobie sprawe z tego a nie CI co mysla z ewszystko
wiedza.
16 paź 12:29
Sara1212: Dzięki za pocieszenie
16 paź 12:41