funkcje
Andzia87327: Przekształcając wykres funkcji f(x)=log2 x , naszkicuj wykres funkcji h(x)=log2 |x−2|
16 paź 11:48
Natalia: Rysujesz
y1=log2x
y2=log2(x−2) Przesunięcie o wektor [2,0]
y3=log2 |x−2| Częściowa symetria wzgl. prostej x=2 tzn. to co po prawej odbijasz na lewą
stronę, a to co po lewej wcześniej istniało zmazujesz.
16 paź 12:08
Andzia87327: Nie zgadza mi sie z wykresem.

u mnie wychodzi czesciowa symetria wzgl. prostej x=1
16 paź 12:59
5-latek : A powiedz mi jakim cudem x=1 jesli wykres y=log2x jest przesuniety o 2 jednostki w prawo ?
16 paź 13:05
5-latek : TUtaj wykresy funkcji logarytmicznych potrafirysowac
Mila 
ja niestety nie potrafie . Sprobuj wolfram
16 paź 13:07
Andzia87327: nie przesuwam w prawo tylko odbijam to co miałam po prawo na lewą strone
16 paź 13:10
5-latek : Dobrze .
Zeby otrzymac f(x)= log2(x−2) to musisz f(x)= log2x przesunac o 2 jednostki w prawo
Zgadza sie ?
16 paź 13:13
Andzia87327: powyliczałam sobie kilka punktów dla f(x)=log2 x
np. dla x=1 f(x)=0
x=2 f(x)=1
x=12 f(x)=−1
i dla f(x)=log2 |x−2|
x=−2 f(x)=2
x=0 f(x)=1
x=1 f(x)=0
16 paź 13:14
Andzia87327: ale ja nie mam f(x)= log2(x−2) tylko f(x)=log2|x−2| (czyli wartość bezwzględną)
16 paź 13:15
5-latek : Ja tez jestem tego zdania ze tak powinno sie robic od razu bo przeciez sa kalkulatory i mozna
policzyc
Jednak tutaj jesli chcesz abym CI pomogl to postarj sie odpowiadac na moje pytania . Dobrze ?
Wiec czekam na odpoweidz na pytanie z 13;13 .
16 paź 13:18
Andzia87327: odpowiedziałam ci na to pytanie o 13:15
16 paź 13:20
Andzia87327: nie moge wiec przesunąc w prawo
16 paź 13:20
5-latek : Wobec tego nie jestem w stanie Ci pomoc
Jedynie co moge zaproponowac w tej sytuacji to abys sie zapoznala z wykresem funkcji
logarytmicznei i
Przesuwaniem wykresow po osi OX i OY .
Wartosc bezwzgledna to tylko odbicie to co jest pod osia OX nad os OX . Powodzenia
16 paź 13:23
Andzia87327: okej. dzięki za pomoc
16 paź 13:25