POMOCYYYY
pomocyyyy: Rozwiąż:
a) 8x3−12x2−20x+30=0
b)3(x−1)3(x+3)≤0
16 paź 11:11
5-latek : b) x=1 (potrojny
x=−3 (pojedynczy
Teraz wezyk i odczytaj rozwiazanie
16 paź 11:14
5-latek : a) poszukaj pierwiastkow rownania wsrod dzielnkiow wyrazu wolnego
| | p | |
Jesli ich nie znajdziesz to poszukaj pierwiastkow wymiernych postaci |
| (nieskracalnej |
| | q | |
gdzie p −to dzielniki wyrazu wolnego a q to dzielniku wyrazu stojacego przy x
3
16 paź 11:21
Pauczi99: b) to będzie xE (−
∞, −3)u(1,+
∞)

?
16 paź 11:26
5-latek :
16 paź 11:29
Pauczi99: czyli xE(−3,1) tak?
16 paź 11:41
Pauczi99: a podpunkt a) to x=2/3 i x= √10/2 i −√10/2
16 paź 11:44
5-latek : Wybacz ale a) nie che mi sie liczyc (wpisz sobie do wolfram i sprawdz wyniki
Do podpunktu b)
Przeciez nierownosc jest slaba a nie ostra to nie beda przedzialy otawrte tylko
jednostronnie domkniete
16 paź 11:49