LcK: Proszę o pomoc! Cenę towaru najpierw podwyższono o 10% a następnie obniżono o 10%. Jak i o ile
% zmieniła się cena towaru przy tych dwóch operacjach?
9 sty 18:16
R.w.!6l: o 1%
9 sty 18:22
Godzio:
x*1,1*0,9 = 0,99x = 99%x zmieniła się 1%
9 sty 18:23
R.w.!6l: można robić na 2 spsoby
1. podstawić pod cenę 100 złotych

2. obliczyć tak:
| | 100+10 | | 100−10 | | 10000−100 | | 9900 | | 99 | |
( |
| p) |
| = |
| p= |
| p= |
| p=99%p |
| | 100 | | 100 | | 10000 | | 10000 | | 100 | |
100%−99%=1%
9 sty 18:25
LcK: a można to jakoś rozpisać?
potrzebuję pełny zapis...
9 sty 18:27
LcK: ook dzięki
9 sty 18:27
Godzio:
albo poprostu
cena początkowa : x
cena po podwyżce : 110%x
cena po obniżce: 110%x * 90%=1,1x * 0,9 = 0,99x
9 sty 18:35