Znajdź te liczby
Pauczi99: Dla jakich wartości a,b liczba −1 jest dwukrotnym rozwiązaniem równania x4+bx3+2x2+ax=0
16 paź 10:57
ICSP: Użyj rozszerzonego schematu Hornera aby podzielić wielomian znajdujący się po prawej stronie
równania przez x2 + 2x + 1.
16 paź 11:11
Pauczi99: Czyli że jak?
16 paź 11:50
Eta:
(x+1)2(x2+Ax+B)= ....... = x4+(A+2)x3+(2A+C+1)x2+(2C+A)x+C=0
i x4 +bx3 +2x2 +ax=0
to: C=0 i A+2=b i 2A+C+1= 2 i 2C+A=a
zatem A=0,5 i b= A+2 ⇒ b=2,5 i a= 0,5
16 paź 21:26
Antonni: Dobry wieczor Pani
Eta 
ja nie jstem autorem tego postu ale interesuje mnie to
Autorem postu jest pewnie szybkapomoc ale zapomnail tutaj dodac +1 (ale to jest najmniej
wazne dla mnie
Ja chcialbym sie dopytac o to rozwiazanie gdyz to chyba poziom studia a ja jeszce nie
jestem studentem ale chcialbym to zrozumiec
Ten zapis (x−1)
2 to rozumiem
Nastepny (x
2+Ax+B)
czy to jest zapis reszty z dzielenia ktora powstanie z dzielenia tych wielomianow ?Bo skoro
dzielimy przez wielomian stopnia drugiego to reszta tez moze byc max stopnia drugiego
Tylkodlaczego taki zapis ? Wydawalo mi sie ze powinno byc Ax
2+Bx+C)
Potem w Pani zapisie pojawiasie tez C (tego nie rozumiem tez .
Prosze wiec o wyjasnienie jesli bedzie Pani taka uprzejma
16 paź 21:53
Tadeusz:
skoro 1x
4 ....to Twoje A=1
16 paź 22:12
Antonni: WItam

Jesli byloby np 2x
4 to wtedy napisze Ax
2+bx+C
TUtaj mamy x
4 to mozemy ten wspolczynnik A przenies do Ax. tak ?
16 paź 22:17
Tadeusz:
dokładnie
16 paź 22:21
Tadeusz:
dla 2x4 ... też nie szukałbyś bo wiesz, że to 2
16 paź 22:22
Antonni: dziekuje
16 paź 22:24
Tadeusz:
16 paź 22:26