funkcja kwadratowa
j1: ustal dla jakich wartości parametru k wykres funkcji nie ma punktów wspólnych z osią OX
a) f(x) = (x−k)2+k
b) f(x) = −3(x+k+1)2−k−3
c) f(x) = (x−k)(x+k)
d) f(x) = (2x−k−1)(2x+k+1)
16 paź 09:58
5-latek : Δ>0 to ile jest rozwiazan ?
Δ=o to ile jest rozwiazan ?
Δ<0 to ile jest rozwiazan ? wiec juz powinno byc wiadomo jak liczyc
16 paź 10:06
j1: a jak w takim razie obliczyć Δ?
x2−2kx+k2+k i co dalej?
16 paź 14:43
Ajtek:
a=1, b=−2k, c=k
2+k i do wzoru

.
16 paź 14:53
j1: czyli Δ wychodzi −4k czyli po prostu
Δ=0 brak rozwiązań → −4k=0 k=0
czyli brak punktów wspólnych dla k=0?
16 paź 14:57
Ajtek:
Gdy Δ=0 to jedno rozwiązanie. Brak rozwiazań to Δ<0
16 paź 14:59
Adamm: a) jeśli k>0 to zawsze (x−k)2+k>0
b) jeśli −k−3<0 to zawsze −3(x+k+1)2−k−3<0
c) brak rozwiązań, postać jest iloczynowa
d) brak rozwiązań
16 paź 15:01