funkcja kwadratowa
żółć: wykresy funkcji kwadratowych f(x)=4x2−ax+3b oraz g(x)=4x2+bx−3a gdzie a i b sa liczbami
rzeczywistymi przecinają oś OX w tym samym punkcie A
a)Oblicz odciętą A
pierwszy podpunkt obliczyłem x=3
b)Wiedząc dodatkowo, że dla argumentu −1 wartość funkcji f wynosi 8, wyznacz wzory obu funkcji
w postaci ogólnej
to podstawiłem pod x= −1 a pod y =8
8=4+a+3b
a+3b=4
i co dalej
16 paź 09:53
żółć: aha i pod x podstawić 3 do 2 równania już wiem
16 paź 09:55
żółć:
{a+3b=4
{3b−3a=−36
16 paź 09:56