Prosze o pomoc w wyliczeniu granicy
goofie: limn→∞log (2−n + 3−n 6−n)n
16 paź 09:34
Leszek: Twoj zapis jest malo czytelny ,popraw go
16 paź 11:53
Jack:
... = log102
16 paź 12:03
Jack: oczywiscie
− log102
16 paź 12:06
Jack: w moim zapisie log 2 oznacza log
102 (zeby nie bylo)
| | | | 2 | | 1 | | log(2−n(1 + ( |
| )n + ( |
| )n) | | | 3 | | 3 | |
| |
... = lim |
| = |
| | n | |
| | | | 2 | | 1 | | log 2−n + log(1 + ( |
| )n + ( |
| )n) | | | 3 | | 3 | |
| |
= lim |
| = |
| | n | |
| | −n log 2 | | | | 2 | | 1 | | log(1 + ( |
| )n + ( |
| )n) | | | 3 | | 3 | |
| |
= lim |
| + |
| = − log 2 + 0 = − log 2 |
| | n | | n | |
16 paź 12:10
jc: Jack, wcale nie oczywiste. Na ogół log = ln. Spróbuj w jakimkolwiek programie komputerowym
wpisać log, zobaczysz co będzie.
16 paź 12:55
Jack: w polskim zapisie przyjmuje sie ln jako naturalny log jako dziesietny,
w programach zazwyczaj mamy angielski zapis czyli log to naturalny,
jednakze w zapisie matematycznym powinno byc oczywiste ze log10 = log
16 paź 13:12