funkcje
Andzia87327: Punkt A=(2,−1) należy do wykresu funkcji f(x)=log2 (x+k)+m. Dziedziną funkcji jest przedział
(−2,+∞).
a) Wyznacz k i m.
b) Znajdź zbiór tych argumentów, dla których funkcja ta przyjmuje wartości dodatnie.
16 paź 01:49
Eta:
D=(−2,∞) to k=2
f(x)=log2(x+2)+m i A(2,−1) ∊ do wykresu f(x) ⇒ −1=log24+m ⇒ m= −3
f(x)= log2(x+2)−3
f(x)>0 ⇒ x+2> 23 ⇒ x>6
16 paź 02:03
Andzia87327: m nie powinno być równe −3
12
bo przecież log
2{4−3} nie równa się −1
16 paź 10:05
5-latek : Powinno byc
Ale . Nie wstawia sie zadan o godzinie drugiej w nocy gdzie wtedy latwo o pomylke .
Przeciez umiesz liczyc to dlaczego nie przedstawiasz swojego rozwiazania do sprawdzenia ?
16 paź 10:18
5-latek : Wroc . Eta ma racje m=−3
16 paź 10:22
Andzia87327: Ale przecież log2 1 to 0 prawda? Czy ja cos myle w logarytmach ?
16 paź 10:29
5-latek : Za chwile odpowiem
16 paź 10:30
5-latek : Pierwsza rzecz jet taka
Nie masz −1= log
2(4+m) bo wtedy faktycznie m=−3,5
masz taka postac −1= log
24+m wiec wracamy sie do szkoly podstawowej i przypominany sobie
jak sie rozwiqazuje takie rowmania
a=b+c to c= ?
My juz w przedszkolu takie cos rozwiazujemy
16 paź 10:35
Andzia87327: no c=a−b ale tutaj mamy logarytm. Mam go pominąć i poprostu obliczyć −1=4+m
16 paź 11:22
5-latek : Jesli przestaniesz sie wyglupiac to pomge .
W innym przypadku nie .
16 paź 11:24
Andzia87327: Ja się nie wygłupiam
16 paź 11:29
5-latek : log24=2
−1= 2+m to m= ?
16 paź 11:32
Andzia87327: aaaa.... to m jest poza logarytmem

no to juz rozumiem. m=−3
16 paź 11:35
Andzia87327: Dziękuję ci bardzo xd sama bym na to chyba nie wpadła
16 paź 11:36
5-latek : Na zdrowie
16 paź 11:39