trapez
Michał: W trapezie ABCD (AB∥CD) dwusieczna kąta wewnętrznego BAD jest prostopadła
do ramienia BC i dzieli go w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka B.
Wyznacz stosunek pól figur na jakie ta dwusieczna podzieliła trapez.
Pomoże mi ktoś?

Rysunek mam zrobiony ale sam nic nie mogę wymyślić
Wiem że jst późna pora i nie musi być teraz bo mam to zadane na poniedziałek
16 paź 01:08
wmboczek: przedłużamy ramiona trapezu i otrzymujemy trójkąt
oznaczamy kąty przy podstawie α i 90−α i okazuje się, że
mamy równoramienny z wysokością będącą dwusieczną
z podobieństwa wyznaczymy zależność między podstawami trapezu a=4b
Ptrapezu=2,5bh
Pdolnej=2/3*1/2*4b*h=4/3bh
Pgórnej=(5/2−4/3)bh
....
16 paź 08:39
Eta:

To może tak:
Dwusieczna d ⊥BC ⇒ ( po przedłużeniu ramion)ΔABE równoramienny
z podobieństwa trójkątów ABE i DCE z cechy (kkk)
oznaczam P(DCE)=
S to P(ABE)=k
2*S= 16S i P(ABF)= 8S i P(AFCD)= 8S−S= 7S
| P(AFCD) | | 7S | | 7 | |
| = |
| = |
| |
| P(ABF) | | 8S | | 8 | |
=======
16 paź 15:32