matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
andrus:
Ciąg arytmetyczny określony jest wzorem an=4n−1. Ile wynosi suma pięciu początkowych wyrazów tego ciągu?
9 sty 18:10
ula:
a
1
+a
n
S
n
=
*n
2
a
1
=4*1−1=3 a
5
=4*5−1=19
3+19
S
5
=
*5=55
2
9 sty 18:14