chemia
Ania: zad. 1 W jakim roztworze w jednostce masy lub objętości znajduje się większa masa etanolu 40%
masowym czy 40% obętościowym?
zad. 2 w 150 g mąki znajduje się 2,5 mg kadmu. Podaj zawartość kadmu w mące w mg/kg (ppm)
Dziękuję za pomoc
15 paź 22:58
qulka: Zadanie2. 50/3 mg/kg
15 paź 23:05
qulka: 1 w %
15 paź 23:07
Ania: dziękuję za odpowiedz. A czy mogłabyś mi wyjaśnić jak rozwiązałaś zadanie 1 i czy była do tego
potrzeba gęstość?
15 paź 23:11
qulka: Była potrzebna świadomość że gęstość jest mniejsza od 1
więc 40cm3 jest mniej niż 40g
15 paź 23:14
Ania: znalazłam coś takiego, że gęstość etanolu to 789km/m3 więc chyba byłoby to 0,789g/cm3. czyli
jest jest 40% masowy to wiadomo, ze jest to 40g? nie trzeba nic wyliczać ze wzoru? wybacz, że
tak dopytuje, ale chciałabym to zrozumieć
15 paź 23:23
qulka: Skoro nie piszą jaka to jednostka to możesz wziąść np 100 i wtedy % to g
15 paź 23:26
Ania: czyli czysto teoretycznie mogłabym to podstawić do wzoru na masowy Cp=ms/mr*100% ? i jako ms
=100? i analogicznie we wzorze Cp=Vs/Vm*100%? wynik i tu i tu to 40? A wtedy wiadomo, że cm3
są mnieszej od gramów?
15 paź 23:39
qulka: Jako mr ... tak
15 paź 23:44
Ania: Dziękuję bardzo za pomoc

coś mi się zaczyna rozjaśniać
15 paź 23:46
Ania: a jakbym jeszcze dla utwierdzenia wstawiła pod wzór na gęstość? gdyby nauczyciel dopytywał czy
na pewno rozumiem? w masowym d=m/V czyli 0,789=40/V wyjdzie 50,69, a w % 0,789=m/40 czyli
31,56, czyli w masowym będzie więcej? hmm? aż mi głupio ale miałam kilkuletnia przerwę od
chemii i już strasznie dużo pozapominałam
15 paź 23:55
qulka: Masowy to inaczej % a ten drugi to objetosciowy ale obliczenia dobrze tylko dopisz jednostki
16 paź 00:01
qulka: żebyś wiedziała co porównujesz
16 paź 00:03
Ania: Naprawdę baaardzo dziękuję za pomoc 😀
16 paź 00:05