Granica trygonometria
Faner: Może ktoś wytłumaczyć jak to policzyć? Z góry dziękuję lim x−>0 sinx−tgx/4sin2x/2
15 paź 22:44
Adamm: napisz porządnie, po lewej "kliknij po więcej przykładów" masz wskazówki
15 paź 22:46
15 paź 22:51
Adamm: | | sinx | |
znasz granicę lim |
| =1 dla x→0  |
| | x | |
albo chociaż hospitala ?
15 paź 22:58
Faner: | | 1 | |
znam i to i to więc licznik sprowadzę do x(1− |
| ) ale nie mam pojęcia co dalej, |
| | cosx | |
przeszkadza mi mianownik
15 paź 23:06
Adamm: | | sinx−tgx | |
lim |
| = (z reguły hospitala) lim |
| | | |
| | | | | |
=lim |
| = (z reguły hospitala) lim |
| = |
| | 2sinx | | 2cosx | |
= 0
15 paź 23:08
Faner: wielkie dzięki Adam
15 paź 23:10
Eta:
| | sinx(cosx−1) | | sinx*2sin2(x/2) | |
f(x)= |
| = − |
| = −0,5tgx |
| | cosx*4sin2(x/2) | | cosx*4sin2(x/2) | |
x→0 lim (−0,5tgx) = 0
16 paź 00:20