granica funkcji
Remik: Witam, mam problem z rozwiązaniem tej granicy
lim 1−cosx/(3*cos2x/2) = lim (2sin2x/2)/(3cos2x/2)
x−>0 x−>0
i w tym miejscu nie wiem co dalej, jak rozwiązywać te granice z f.trygonometryczną "x/2" np
cosx/2, da się jakoś to sprytnie zamienić?
15 paź 22:14
Adamm: cos0=1 oraz funkcja z której liczymy granicę jest ciągła więc
lim (2sin2x/2)/(3cos2x/2) = [2*0/3*1] = 0
15 paź 22:20
Remik: dziękuję bardzo, pozdrawiam
15 paź 22:26
jc: Przecież powinno być 1−1/3= 2/3. Skąd zero?
15 paź 22:30