Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m.
Kasia: Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m. W przypadku istnienia
rozwiązań wyznacz je.
|x+2|−|x−1|=m
otóż wyznaczam liczbę rozwiązań:
dla m∊(−
∞,−3) brak rozwiązań
dla m=−3 równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań: x∊(−
∞,−2)
dla m ∊(−3,3) równanie ma 1 rozwiązanie: x∊<−2,1>
dla m=3, równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań x∊(1,
∞)
dla m∊(3,
∞) równanie nie ma rozwiązania
Czy jest to poprawne rozwiązanie, ponieważ w odpowiedziach wychodzą inne przedziały:
dla m=−3; x∊(−
∞,−2>
dla m=3: x∊<1,
∞)
dla m∊(−3,3) jedno rozwiązanie x=
m−12
proszę o odpowiedź
15 paź 21:38
PW: Skąd atak na m = −3? − ono niczemu nie jest winne. Na pewno podałaś właściwe zadanie?
15 paź 21:44
Kasia: tak, zadanie jest poprawne
15 paź 21:48
PW: Rozumiem, że pominęłaś rozważania o przedziałach i podajesz końcowe wnioski, ale jest to
niezrozumiałe.
Na przykład dla x > 1 mamy do czynienia z równaniem
x + 2 − (x − 1) = m, x∊(1,∞)
3 = m, x∊(1,∞).
Tu wniosek jest poprawny, dla m = 3 wszystkie x z podanego przedziału są rozwiązaniami.
Dla x < − 2 równanie ma postać
− x − 2 − (−x + 1) = m, x∊(−∞, −2)
− 3 = m, x∊(−∞, −2)
− tu też wniosek poprawny.
Napisz spokojnie:
− dla x ∊ <−2, 1> równanie ma postać:
15 paź 22:16
5-latek :

To jest wykres funkcji f(x)= |x+2|−|x−1|
16 paź 10:53