Trojwyrazowy ciag (-9,sinα,10)
Pawcio: Trojwyrazowy ciag (−9,sinα,10) gdzie α jest katem ostrym jest arytmetyczny. znajdz miare konta
α.
Prosze o pomoc bo wogole nie rozkminiam tego zadanka
9 sty 18:04
ula: r=a2−a1=a3−a2
sinα+9=10−sinα
2sinα=1
sinα=12 → α=30
9 sty 18:10
Paweł: zadania latwe, pierw zacznij od okreslenia sinα nalezy on do <−1,1>
i z ciagu arytmetycznego podstawiasz, czyli a3−a2=a2−a1
czyli bedzie
10−sinα=sinα+9
−2sinα= −1
2sinα=1
sinα=1/2 czyli α=30 stopni
9 sty 18:11
Paweł: o ktoś mnie wyporzedził
9 sty 18:12
Pawcio: dzieki ale ja jestem noga z matmy
9 sty 18:14