matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz funkcję odwrotną
Goslava:
Wyznacz funkcję odwrotną dla funkcji f(x) = x +
1
x
dla x ≥1
15 paź 21:03
Leszek:
y=x+1/x zamienia y→x Czyli x=y+1/y Wyznaczam stad y y
2
+1=yx y
2
−xy+1=0 Δ=x
2
−4 y1=0,5*(x−
√
x
2
−4
) x≥2 y2=0,5*(x+
√
x
2
−4
)
15 paź 21:11