Napisz wzór funkcji liniowej f
jasiu8888: Napisz wzór funkcji liniowej f, której wykres przechodzi przez punkt A(−√6, −2) i jest
nachylony do osi 0X pod takim kątem α że cosα=−√3/√5. Podaj wzór proporcjonalności
prostej, której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji .
Doszedłem do tego, że b= −2+ 2 √6 / 3
Dalej nie mam pomysłu.. Wychodzi mi że f(x) = − 2 √6 / 3 − 2 + 2 √6 / 3, ale wydaje mi się,
że mam coś źle + nie wiem jak napisać wzór proporcjalności..
15 paź 20:29
Ajtek:
"Podaj wzór proporcjonalności prostej, której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji " ,−
toz to nic innego jak funkcja prostopadła do f.
Kąt nachylenia prostej do osi OX to tgα, policz to na początku, następnie znajdź współczynnik
b. Obliczeń nie sprawdzałem.
15 paź 20:32
jasiu8888: ale ja już znalazłem b

nie wiem tylko drugiej części zadania, czyli wzoru proporcjonalości i
nie jestem pewien czy czy końcowy wzór funkcji w pierwszej części zadania wyszedł mi dobrze.
15 paź 20:35
5-latek : Znasz cosinus to policz tangens α czyli wspolczynnik kierunkowy a tej prostej
Potem a*a1=−1
Cosinus jest ujemny w 2 i 3 cwiartce
15 paź 20:35
Ajtek:
Wybacz, nie chce mi się liczyć

.
15 paź 20:35
Ajtek:
Cześć
5−latek 
.
15 paź 20:36
5-latek : To znaczy chcesz zeby tobie podac wynik ? (czyli rozwiazac zadanie ? Tak ?
Podaj ty
15 paź 20:37
5-latek : Dobry wieczor
Ajtek
15 paź 20:37
jasiu8888: tg α = 2/3
15 paź 20:38
Jack:

skoro wykres funkcji liniowej przechodzi przez punkt A(−
√6 , −2), to
y = a(x−(−
√6))−2 = a(x+
√6) − 2
nastepnie wiemy, ze
znajdzmy tangens, gdyz tg α = a

z pitagorasa b
2 = 5 − 3 = 2 −>>> b=
√2
| | √2 | | √6 | |
tg α = − |
| = − |
| = a |
| | √3 | | 3 | |
| | √6 | | √6 | |
y = − |
| (x+√6) − 2 = − |
| x − 4 |
| | 3 | | 3 | |
15 paź 20:38
jasiu8888: Podałem ile wyszło mi b i jaki wyszedł mi wzór funkcji, tylko nie wiem po prostu czy mam to
dobrze.
15 paź 20:39
PW: Proporcjonalność prosta to zależność
y = ax
| | y | |
(niektórzy piszą |
| = a). |
| | x | |
Należy więc ze wszystkich wykresów prostopadłych − a jest ich nieskończenie wiele − wybrać ten
jeden, będący wykresem funkcji
y = ax +
0b.
15 paź 20:40
Ajtek:
Racja
PW
Witaj

.
15 paź 20:41
Jack: w teorii istnieje jeszcze druga odpowiedz jesli tangens jest dodatni czyli 3 cwiartka.
15 paź 20:41