try
piotrek: Boki trójkąta ABC mają długość: |BC| = 5 cm, |AB| = (2√2 −1) cm oraz |AC| = (2√2 +1) cm.
Oblicz miarę kąta przy wierzchołku A.
doszedłem do
cosα= −1/2
czyli α∊(90,180)
w odp jest wynik 120 ale nie mam pomysłu jak do niego dojść
15 paź 20:02
PW: | | 1 | |
cos30° = |
| , a cos(90°+30°) = − cos30° |
| | 2 | |
15 paź 20:05
PW: Ale głupstwo napisałem, aż wstyd.
Poprawnie:
| | 1 | |
cos(90°+30°) = − sin30° = − |
| , |
| | 2 | |
dlatego odpowiedź jest 120°.
15 paź 20:07
piotrek: Ale Ty "od końca" zaczynasz

a ja chcę się dowiedzieć dlaczego akurat 120°, jeśli nie znałbym odpowiedzi
15 paź 20:10
PW: | | 1 | |
Nie "od końca". Wiemy że sin30° = |
| . Wiemy też, że cos(90° + α) = − sinα. Trzeba te dwa |
| | 2 | |
fakty skojarzyć.
Tak już bardzo teoretycznie − trzeba jeszcze dodać, że na przedziale (90°, 180°) funkcja cosx
| | 1 | |
jest różnowartościowa, więc drugiego oprócz 120° kąta nie ma, dla którego cosx = − |
| . |
| | 2 | |
15 paź 20:23
piotrek: a nie powinno być sin(90° + α) = − cosα ?
jeśli tak to rozumiem i dzięki wielkie a jeśli nie to zbyt ciemny jestem by ogarnąć
15 paź 20:27
PW: | | −1 | |
My szukamy kąta, którego kosinus jest równy |
| . Niestety, uczymy się tabelki wartości |
| | 2 | |
funkcji trygonometrycznych pewnych "łatwych kątów", to znaczy kątów ostrych z dodatnimi
wartościami funkcji.
Jedyne skojarzenie możemy mieć więc takie:
| | 1 | |
− Wiem, że sin30° = |
| , ale chcę wiedzieć, jaki to kąt x należący przedziału |
| | 2 | |
(90°, 180°), że
Skojarzenie to podałem o 20:23.
15 paź 20:55
Mila:
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ masz serię rozwiązań. |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
x=( |
| +π)+2kπ lub x=(− |
| +π)+2kπ tyle z równań |
| | 3 | | 3 | |
3)
W trójkącie :
α∊(0,π)
sinα>0 dla α∊(0,π)
| | 1 | | 1 | | π | |
Jeżeli masz cosα=− |
| i wiesz, że cosx= |
| dla x= |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
15 paź 21:23