Do postaci iloczynowej
Arius: Witam, mógłby mi to ktoś pomóc zwinąć do postaci iloczynowej, tak aby dało się nałożyć na układ
współrzędnych?
x2−2xy+y2−y+x=0
Próbowałem najprostszej opcji czyli (x−y)−(y−x)=0
(x−y−√y−x)(x−y+√y−x=0
ale to w sumie nic nam nie daje
Albo jeszcze
x(x−y)+(x−y)+y2−xy=0
(x+1)(x−y)+y2−xy=0
ale to też niezbyt się zapowiada. Tak tylko dodaje żeby nie było, że nie próbowałem.
Ktoś pomoże?
Pozdrawiam
15 paź 19:48
PW: x2 − 2xy+y2 = (x−y)2, dalej banał.
15 paź 19:52
Adamm: x−y−√y−x=0
x−y=√y−x, y≥x, x≥y ⇔ x=y
narysuj prostą y=x
x−y+√y−x=0
√y−x=y−x, y−x≥0
y=x lub 0=√y−x
y=x lub y=x
rozwiązaniem będzie x=y
15 paź 19:57
Arius: No tak to, że się to zwinie do takiej postaci to zauwazylem i napisałem to w w tej mojjej
pierwszej probie rozwiazania tylko cos sie zle dodalo. Tylko nie zauwazylem (nie wiem jakim
cudem), że potem (x−y) mogę sobie wyciągnąć i mieć:
(x−y)(x−y)+x−y=0
(x−y+1)(x−y)=0
Dzieki
15 paź 20:07
Arius: Adam tracisz chyba jedno rozwwiazanie bo mi wychodza 2 proste:
y=x a druga to y=x+1
15 paź 20:11
Jack:
x2 − 2xy + y2 − y + x = 0
(x−y)2 + (x−y) = 0
(x−y)(x−y + 1) = 0
y = x lub y = x + 1
15 paź 20:27
Adamm: Arius
napisałem √y−x=y−x
po czym 0=√y−x
powinno być 1=√y−x ⇒ y=x+1
15 paź 20:30