wyznacz dziedzinę funkcji kwadratowej
Antek: Wyznacz dziedzinę funkcji
f(x)=
√6x−x2
−x
2+6x≥0
liczę deltę Δ=6
2−4*(−1)*0 = 36
x
1 = 6
x
2 = 0
dziedziną funkcji jest x∊(0,6) czy x∊(−
∞,0⋀⊂⋁6,+
∞)

?
15 paź 19:42
help: x∊(0,6) , narysuj sobie parobole, zauwaz ze a=−1 w twowje funkcji kwadratowej, wiec
ramionami w doł i bierzesz przedział sponad osi OX
15 paź 19:44
Omikron: W nierówność kwadratowych rysuj wykres pomocniczy funkcji, na którym zaznaczysz miejsca zerowe
i kierunek ramion. Na podstawie wykresu odczytaj rozwiązania.
W tym przypadku <0,6>
15 paź 19:44
help: tzn dziedzina to X∊<0,6> , bo mamy znak wieksze lub RÓWNE
15 paź 19:45