rozwiąż równanie
Ding: Ix−√3I/√3−x + 7√625*(−125)≥x+5
15 paź 19:41
Jack: na pewno ten pierwiastek tak wyglada?
7√625 * ... ?
15 paź 20:54
Saizou :
7√625·(−125)=7√(−57)=−5
15 paź 20:56
myszka:
7√−54*53= −5
15 paź 20:56
Jack: a no fakt...
juz mi sie zespolone wlaczyly
| |x−√3| | |
| + 7√54(−53) ≥ x + 5 |
| √3−x | |
Rozpatrujemy 2 przypadki
1) dla x −
√3 ≥ 0 czyli x ≥
√3
wtedy
| x−√3 | |
| + 7√−57 ≥ x + 5 |
| −(x−√3) | |
− 1 − 5 ≥ x + 5
...
2) dla x −
√3 < 0 czyli x <
√3
wtedy
1 − 5 < x + 5
15 paź 21:16
Ding: Dzięki wielkie.
16 paź 13:58