funkcja wykładnicza/ciągi
help: Wyznacz te wartości parametru m (m∊R) dla których liczby: 4(2m +1),10*2m −2,9(2m +1) sa
kolejnymi początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu geometrycznego (an).
15 paź 19:40
help: ma ktos pomysł jak to zacząć? zaczynałam to zadania od podzieniania 9(2m +1) przez 4(2m +1),
czyli q2 = 9/4 , ale nie wiem czy to dobrze czy zle, bo jednak musze wiliczyc ten parametr m
nie wiem jak sie za to zbrac dalej
15 paź 20:02
Ajtek:
Niech a, b, c będą trzema kolejnymi wyrazami c. geom., wówczas: b
2=a*c, działaj

.
15 paź 20:07
help: aaa , dzieki wielkie
15 paź 20:09
Ajtek:
Wyszło
15 paź 20:18
help: tak , podstawiłam za 2
m =t i t >0, i t mi wyszło 2, i dalej 2
m=2, m=1
15 paź 20:25
help: dziekuje
15 paź 20:25
Ajtek:
Nie ma za co

.
15 paź 20:26