zadanie z funkcji kwadratowej
jules: Wykres funkcji f przesunięto o wektor w i otrzymano wykres funkcji g. Podaj wzór funkcji f w
postaci ogólnej.
a) w = [−1,2] g(x)= x
2
b) w = [2, −3] g*x) = −x
2
c) w = [1,−3] g(x) = x
2 − 4x
d) w = [−2,1] g(x) = 2x
2 − 3x +1
Proszę pięknie o pomoc!
Jak na razie mam dopiero odpowiedź do a) lecz nie wiem czy poprawną:
f(x) = x
2 + 2x + 3

15 paź 19:37
Ajtek:
Skoro funkcję g otrzymano z funkcji f w translacji o wektor w, to funkcję f otrzymasz z funkcji
g w translacji o wektor −w. Działaj

.
15 paź 20:09
Jack: Skoro funkcje f przesunieto o wektor w i otrzymano g, to musisz przesunac o wektor dokladnie
przeciwny funkcje g.
np.
a) w = [−1,2]
g(x+1)+2 = (x+1)2 + 2 = x2 + 2x + 3
b)
g(x−2)−3 = −(x−2)2 − 3 = ...
15 paź 20:11
Jack: chwila, cos zle napisalem
15 paź 20:16
Ajtek:
Właśnie
Jack 
. Cześć.
15 paź 20:17
Jack: oczywiscie zle napisalem, eh...
a) wektor przeciwny do W[−1,2] bedzie W[ 1,−2 ]
g(x − 1) −2 = ...
15 paź 20:19
Jack: Ajtek no hej
15 paź 20:20
Ajtek:
Teraz "na łoko" wygląda "łokej"

.
15 paź 20:24
Antonni:

Soro g(x)= x
2
to f(x) musi miec wzor f(x)= (x−1)
2−2
15 paź 20:28
Ajtek:
Witaj
Antonni 
. Przepraszam za wczoraj
15 paź 20:36
Antonni : Ajtku
To nie jest twoja wina . To wina moderatora ktory zostawil to w takiej postaci
15 paź 20:40
Ajtek:
Nie mniej poczuwam się do winy.
15 paź 20:41
Antonni: Ten kolor mial byc
15 paź 20:42